Tehtaankadun koulun liikunnallinen piha

By Design Studio, 5.4.2020

Helsingin kaupungin strategiaan (2017-21) on nostettu linjaus kehittää kaupunkiympäristöä liikkumiseen ja aktiivisuuteen kannustaviksi ja edistää liikkumista kouluissa. Suunnittelimme periaatteen mukaan Tehtaankadun ala-asteen koulun pihan, jonka asfalttikenttämäinen piha muutettiin suunnittelun avulla liikunnalliseksi koulupihaksi. Tehtaankadun koulu on rakennettu arkkitehti Albert Nybergin jugendin tyyliin laatiman suunnitelman mukaan vuonna 1908. Rakennus pihoineen on yksi Helsingin arvokkaimpia koulurakennuksia. Se on rakennussuojeltu kaavassa korkeimpaan suojeluluokkaan (sr-1) ja se kuuluu Helsingin koulurakennusten kulttuurihistoriallisia arvoja käsittelevässä Opintiellä -raportissa korkeimpaan arvoluokkaan (1). Suunnittelun lähtökohtia olivat myös koulun ja käyttäjien tarpeet, esteettömyys ja niiden sovitus osaksi arvoympäristöä. Koulun pihalle toteutettiin rivistö liikunnallisia leikkivälineitä, polkupyörille paikat, pieni hiekkatekonurmimonitoimikenttä ja istutukset täydennettiin. Pihan pinta muutettiin hulevesiä läpäisevänä ja varustettiin hulevesiviivytyksellä. Tehtaankadun puolelle sijoitettiin ulkona tapahtuvaa oppimista ja ruokailua varten ruokalan tiloihin liittyvä terassialue. Hanke sai kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksynnän ja rahoituksen (15,4 milj. €). Perusparannushanke on aloitettu ja valmistuu 2022. Parasta aikaa suunnittelemme liikunnallisia koulupihoja myös Cygnaeus koulun, Käpylän Väinölän, Untamon ja Hykkylä -koulujen pihoille. Kuvissa Tehtaankadun ala-asteen koulun hankesuunnitteluvaiheen kuvia ja pihan rakennussuunnitelmakuva.

Tilaaja: Helsingin kaupunki 2018
Tekijät: Matti Tapaninen arkkitehti-pääsuunnittelu, Anni Laurila arkkitehti, Maija Elo maisema-arkkitehti, Alma Engberg suunnitteluhortonomi
Lisätietojamatti.tapaninen@wsp.com