Place des Montréalaises

By Design Studio, 8.10.2018

WSP ja Verstas osallistuivat kutsukilpailuun ja laativat ehdotuksen Montrealin Place des Montréalaises -aukion kehittämisestä. Kilpailussa etsittiin aukiolle uutta identiteettiä ja parempia yhteyksiä ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Tehtävänä oli muuttaa valtatien pirstoma kaupunkitila eläväksi, toiminnoiltaan monipuoliseksi aukioksi. Tärkeää oli myös suunnitella aukiolta hyvät kulkuyhteydet ympäröivään kaupunkirakenteeseen, keskeisimpänä siltayhteys Champ-de-Mars –metroasemalta Montrealin vanhaan kaupunkiin.

Suunnitelmassamme kaareva siltakokonaisuus kuroo yhteen aukion, vilkkaan metroaseman ja ympäröivät kaupunginosat. Paikan historia inspiroi kokonaisuuden muodonantoa: mutkittelevat muodot toistavat veden virtausta paikalla aiemmin kulkeneen St. Martinin joen muistumana. Vesi on palautettu paikalle myös toiminnallisena elementtinä: alueen hulevesiä puhdistetaan uudessa lammessa ja liikenteen meluvaikutusta hillitään vesiputouksen kohinalla. Aukion monipuoliset istutukset, kirsikkapuut sekä vesi- ja niittykasvit, luovat alueesta virkistävän keitaan sekä ihmisille että kaupunkiluonnolle.

Kilpailuryhmää veti maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta. Työryhmään kuuluivat Tuomas Vuorinen, Daniela Rosqvist ja Juho Manka WSP:ltä sekä Milla Parkkari Verstaalta. Paikallisena yhteistyökumppanina toimi Kanadan WSP:n Montrealin toimisto, erityiset kiitokset Anouar Bouzirille.