Valaisinpylväs, kilpailuehdotus

By Design Studio, 30.9.2018

Senaatintorin valaisinpylvään muotoilukilpailu, tunnustuspalkinto

Senaatintori on historiallinen ja monumentaalinen, mutta samalla se on osa elävää kaupunkitilaa ja kaupunkitapahtumien näyttämö.

Ehdotuksen johtavana periaatteena on ollut suunnitella Senaatintorille Helsingille tunnusomainen, teknisesti toimiva valaisinpylväsratkaisu arvokkaan miljöön ehdoilla. Ehdotuksen luonteeseen on otettu inspiraatiota Senaatintorin vanhimmista valurautaisista pylväsmalleista ja erityisesti 1930-luvun mallista.

Valaisimien mittakaavaa ja korkeusasemaa laskettiin nykyistä alemmaksi noin kuuteen metriin ja lähemmäksi 1900-luvun alun historiallisia malleja. Katuvalaisimeksi valittiin perinteisen Helsingin Y-valaisimen led-versio, jonka tasolasirakenne minimoi haittahäikäisyä. Pylvään mittasuhteissa tavoiteltiin historiallisista malleista tuttua ylöspäin kevenevää muotoa ja siroutta. Valaisinpylvään eri osien mittasuhteet mukailevat Senaatintorin 1930-luvun valaisinpylväsmallia. Ylöspäin kapenevien kartioteräs-putkiaihioiden liittymiskohdissa on piilokiinnityksellä pylvääseen liittyvä koristeosa, jossa on historiallisista malleista inspiroitunutta detaljointia. Kaarevat valaisinvarret ja detaljien kaarevat muodot sekä kuparointi toistavat Y-valaisimen muotokieltä.15