Joukkoliikenteen visuaalinen ilme

By Design Studio, 12.1.2018

Keltaiset bussit ovat monille turkulaisille tuttuja aiemmilta vuosikymmeniltä. Bussit tunnettiin pitkään ”keltaisina vaaroina” tai ”keltsuina”. Monenkirjavaksi kehittyneen bussikaluston ajanjakson jälkeen keltainen väri palasi Turun katukuvaan kirkkaampana ja valkoisella raikastettuna. Lisäsimme uuden ilmeen osaksi Turun vaakunasta tutun liljakuvion viestimään kaupungin historiallisista arvoista. Uusi ilme suunniteltiin viestimään tulevaisuuteen suuntaavaa ajattelua, myönteisyyttä, nopeutta ja huolettomuutta.

Projektin tavoitteena oli luoda joukkoliikenteelle tunnistettava ja yhtenäinen palveluilme, joka parantaa kaupunkikuvallista imagoa ja palvelun käytettävyyttä sekä saa turkulaiset rakastumaan busseihinsa.

Joukkoliikenteen strategiatyöpajojen ja arvojen selkiyttämisen jälkeen suunnittelimme keltaiseen väriin perustuvan ilmeuudistuksen busseille. Laadimme bussien visuaalisen ilmeen ohjekirjan ja linja-autonkuljettajien työvaateohjeistuksen. Lisäksi veimme läpi seudun joukkoliikenteen uuden nimen valintaprosessin, jonka seurauksena kaupunki lanseerasi Föli –joukkoliikennebrändin.