Maisema-arkkitehti loihti pellosta puiston – kasvillisuus voimakkaana teemana

By wspdw_admin, 18.11.2016

Maisema-arkkitehtuuriyksikössä on laadittu Tuusulan uudelle Peltokaaren asuinalueelle Lilly Kajanus-Blennerin puiston yleissuunnitelma.  Suunnittelualueeseen kuului myös viereinen Johannes Blennerin aukio. Suunnitelman konsepti pohjautuu Tuusulassa 1900-luvun alussa vaikuttaneen harpputaiteilija Lilly Kajanus-Blennerin ja hänen puolisonsa liikemies Johannes Blennerin tarinaan.

Inspiraationa paikan historia

Puistosuunnittelu aloitettiin luonnostelemalla kolme toisistaan poikkeavaa puistosuunnitelmavaihtoehtoa. Puiston lopullinen konsepti sisältää kaikuja Lillyn kartanon puutarhasta sekä Johanneksen omistamalta Jokelan tiilitehtaalta.

”Kartanon ympärillä oli hieno pihamaa istutuksineen. Pienen kävelymatkan päähän raivattiin ja istutettiin vielä englantilaistyyppinen puistometsä, jonka hiekkapolkuja pitkin kartanonväen ja heidän vieraidensa oli mukava astella.” (Virtuaali Tuusula)

Puiston tyyliin haettiin innoitusta ja vaikutteita historiallisten kartanopuistojen kaartuvista hiekkakäytävistä penkkeineen sekä vanhojen puutarhojen kukkivasta vehreydestä. Teemat sovitettiin tähän päivään. Maatiilen käyttö aukion ja puistokäytävien rajauksessa viittaa Tuusulan tiilitehtaan historiaan.

Nauti, rentoudu, liiku ja leiki

Puiston sydämen muodostaa loivien kumpareiden ympäröimä picnic- ja palloilunurmi, jota kukkivat puut reunustavat. Nurmialuetta kiertävän puistoraitin varrelta on yhteys leikki- ja kuntoilualueelle. Puiston puutarhamaisin osa on palstaviljelyalue istutuslaatikkoineen ja pergoloineen, jonka hedelmä- ja marjapensaiden satoa voivat hyödyntää kaikki puiston käyttäjät.

Laajat vettäläpäisevät nurmialueet sekä kivituhkapinnat tukevat alueen hulevesien hallintaa ja imeyttämistä. Puiston pohjoisosassa hulevedet ohjataan hulevesipainanteeseen, jonka ympärille muodostuu oleskelualue kosteikkokasveineen.

Kohde- ja erikoisvalaistuksen avulla puistoon luodaan pimeän aikaan hohdokas tunnelma kuin Blennerien kartanon puutarhajuhlissa aikoinaan.

Lisätietoja antaa:
Satu Niemelä-Prittinen, +358 40 7148207

yleiskuva

leikkausbb_vari_kontrasti

leikkausaa_vari_kontrasti

pergolakuja