Kehä III – Lentoasemantien liittymän ramppisillat ja KIITO -teos

By wspdw_admin, 27.4.2016

Kehä III on osa valtakunnallista E18-tietä, joka yhdistää Etelä-Suomen kaupungit, satamat sekä lentoaseman ja toimii siten merkittävänä väylänä kotimaiselle sekä kansainväliselle liikenteelle. Se on yksi Suomen vilkkaimmista teistä, jolla kulkee päivittäin 70 000 ajoneuvoa. Liikennemäärien arvioidaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä lähes 50 prosenttia. Kehä III – Lentoasemantien liittymäalue on porttikohta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Iltavalaistuksen aikaan sillan korostusvalaistukset ja KIITO –teos luovat matkaan lähdön tunnelmaa ja ovat tervetulotoivotus Suomeen saapuville.

DSC_0051_web DSC_0106_web

Sillan arkivalaistus on ohjelmoitu vuodenajan mukaan. Talvella sillassa on sinisen sävyt, keväällä vihertää ja syksyllä ruska tarttuu siltaan. Valon sävy muuttuu vuorokauden ajan mukaan, aamulla valon sävy on heleä ja illalla syvä. Kalenterivuoden juhlapäiville on suunniteltu juhlapäivän teemaan sopiva värillinen valaistus. Valaistus on päällä auringon laskun ja nousun mukaan. Liikenneturvallisuuden vuoksi ramppisiltojen valo on staattista, vilkkuvia tai nopeasti väriä vaihtavia valaistuksia ei käytetä. Uuden vuoden aattona on hitaasti muuttuva valo, jossa muutos on niin hidas, että sitä ei pysty havaitsemaan autolla ohi ajettaessa.

KIITO –teos idän puoleisen saapumisrampin päätteenä on kuin taivaalle kohoava lentokone. Valon väri on arkena valkoinen. Tiettyinä juhlapäivinä KIITO on kaksivärinen ja siinä käytetään teoksen läpi liukuvaa valoa.

kiito_teos_web

Väyläarkkitehtuuri ja valaistus:
WSP Finland Oy, Design Studio, TaM Pia Salmi, DI Leena Kaanaa ja DI Tom Schneider

Sähkösuunnittelu: Li-Con AT
Siltasuunnittelu: A-insinöörit
Rakennuttaja: Liikennevirasto ja Vantaan kaupunki
Valaistuksen urakoitsija: Suomen Sähkörakennus Oy
Valmistumisvuosi: 2016

Valokuvat: Ari Kujala, WSP